Què és?

  • Un hàbitat
  • Una espècie
  • La XN 2000
  • ZEPA, LIC, ZEC
    • Buxo balearici Genistetum majorici
    • Cneoro tricocci-Ceratonietum siliquae facies Ampelosdesmos mauritanica
    • Cneoro tricocci-Ceratonietum siliquae
    • Smilaco balearici-Ampelodesmetum mauritanici
    Què és un hàbitat?

    Hàbitat. Part del medi aquàtic o terrestre amb unes determinades característiques ecològiques, tant abiòtiques com biòtiques, que condicionen els organismes que hi viuen i s´hi reprodueixen.

    Hàbitats d’interès comunitari. Són hàbitats que destaquen per la seva singularitat, raresa o que estan amenaçats. Els hàbitats d’interès comunitari s’inclouen a l’annex I de la Directiva 92/43/CEE, de 21 de maig de 1992 relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i la fauna silvestres “Directiva Hàbitats”. Dins els hàbitats d’interès comunitari es qualifiquen com a prioritaris els que estan amenaçats de desaparèixer, motiu pel qual preservar-los implica una responsabilitat per part de la Unió Europea.

  • Què és una especie?

    Espècie. Conjunt d’individus de característiques genètiques, morfològiques i fisiològiques semblants que es reprodueixen entre ells i que tenen una descendència viable i fèrtil.

    Espècies d’interès comunitari. Són les espècies de flora i de fauna singulars, endèmiques, rares o amenaçades. Les espècies d’interès comunitari s’inclouen a l’annex II de la Directiva 92/43/CEE, de 21 de maig de 1992 relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i la fauna silvestres “Directiva Hàbitats”. Dins les espècies d’interès comunitari es qualifiquen com a prioritàries les que estan en perill o amenaçades de desaparèixer, motiu pel qual preservar-les implica una responsabilitat per part de la Unió Europea, i es cataloguen a l’annex IV les que requereixen una protecció estricta.

  • Què és Xarxa Natura 2000?

    És una xarxa ecològica europea integrada per zones especials de conservació (ZEC), llocs d´importància comunitària (LIC) i zones d´especial protecció per a les aus (ZEPA).

    La declaració d´aquestes zones té com a objecte contribuir a garantir la biodiversitat en el marc europeu mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres existents d´acord amb la directiva hàbitats, tenint en compte les exigències econòmiques, socials i culturals de cada territori.

    La Xarxa Natura a les Illes Balears ocupa una superfície total de 222.424 ha terrestres i marines.

    • Què es ZEPA?
    • Què es LIC?
    • Què es ZEC?
    • ZEPA. Les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) són àrees favorables per a la conservació tant de les aus migratòries com de les sedentàries. En aquesta figura, tal com es defineix a la Directiva 79/409/CE, de 2 d’abril de 1979 relativa a la conservació de les aus silvestres, s’inclouen les zones de reproducció i de nodriment, així com els seus hàbitats naturals. La superfície i el nombre de ZEPA són proposats i declarats pels estats membres.

      A les Illes Balears hi ha un total de 55 ZEPA amb una superfície total de 138.570 ha.

    • LIC. Els Llocs d’Importància Comunitària (LIC) són àrees territorials que contenen els hàbitats i les espècies representatives de la regió biogeogràfica on s’inclouen, i que cal protegir, preservar, recuperar i restaurar. Els hàbitats i les espècies que s’inclouen en aquests LIC figuren als annexos de la “Directiva Hàbitats”; els estats membres proposen el nombre i la superfície de zones susceptibles de declaració, les quals finalment són declarades per Decisió de la Comissió Europea.

      A les Illes Balears hi ha un total de 138 LIC amb una superfície total de 203.337 ha.

    • ZEC. Una vegada que s’hagin declarat definitivament els LIC, passaran a declarar-seZones d’Especial Conservació (ZEC) quan disposin de la normativa i de les mesures de gestió per garantir la conservació, el manteniment i la restauració dels hàbitats i les espècies d’interès comunitari. 

ES0000541 Maristany

  • Tipus
    A
  • Regió
    Mallorca
  • Àrea
    43.35
  • Latitud
    39.8429
  • Longitud
    3.1165
  • Altitud mínima
  • Altitud màxima
  • Altitud mitja
  • Dates
  • Cumplimentació
    2019-04
  • Actualització
    2019-10
  • Proposta LIC
  • Designació LIC
  • Classificació ZEPA
    2019-01
  • Proposta ZEC
  • Règim de propietat
  • Documentació
  • Característiques
    Es una laguna costera y por tanto un hábitat prioritario (código 1150*), con una extensión de 43,85Ha. Son terrenos cubiertos por una lámina de agua durante gran parte del año, que recibe aportes de agua dulce proveniente de la lluvia y entrada de agua marina por un canal de drenaje que permanece cerrado de mayo a finales de agosto. También llegan a la zona aportes de agua depurada provenientes de la EDAR contigua.

    Este humedal mantiene un contacto con el mar que atraviesa soterrado gran parte del núcleo del Puerto de Alcúdia hasta llegar a la playa situada al sur del Puerto de Alcúdia. La conexión con el mar es fundamental para la entrada de agua i de fauna marina, principalmente lisas (Mugil sp.) y invertebrados que son parte del alimento de las aves.
    La zona es de vital importancia para la invernada de aves acuáticas (anátidas y limícolas) que encuentran alimento en estas aguas. En esta zona se dan elevadas concentraciones de Fochas, zampullín chico y anátidas.

    Los hábitats incluidos según la cartografía oficial del Atlas de los hábitats España de 2005 son:
    Tamaricion africanae (92D0)
    Arthrocnemenion glauci (1420)
    Salicornion dolichostachyae (1420) Matorrales halo-nitrófilos (Pegano-Salsoletea).
    Ruppion maritimae (1150)

    Otros hábitats de la directiva:
    Vegetación anual pionera con Salicornia y otras especies de zonas fangosas o arenosas (1310).
    Matorrales halófilos mediterráneos y termoatlánticos Sarcocornetea fruticosi (1410).
  • Qualitat
    Este humedal está situado entre dos zonas húmedas protegidas, el Parque natural de s’Albufera de Mallorca (LIC y ZEPA ES0000038) y la Reserva Natural de s’Albufereta (LIC y ZEPA ES0000226), actuando como un puente conector entre ambas zones. Por el oeste se encuentra a muy poca distancia del LIC del Puig de Sant Martí (ES5310015).
    Esta zona húmeda es utilizada regularmente como lugar de pesca por diversos ejemplares de águila pescadora Pandion haliaetus. El Plan de Conservación del Águila pescadora, aprobado por la Resolución del conseller de Medio Ambiente de 30 de julio de 2007 (BOIB núm. 120 del 07/08/2007), tiene entre sus objetivos evitar la destrucción del hábitat de reproducción y alimentación de la especie.

    El Plan de recuperación de las aves acuáticas catalogadas en peligro de extinción en las Baleares, aprobado por Resolución del conseller de Medio Ambiente de 26 de noviembre de 2008 (BOIB núm. 176 del 06/12/2008) contempla esta zona húmeda como hábitat potencial para las cinco especies incluidas en el plan. También contempla, como primer objetivo específico, asegurar la protección de las zonas húmedas más importantes.

    En el año 2010 el GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) presentó una propuesta de nuevas ZEPA y esta estaba incluida en la misma: “Caracterizació de tres àrees importants per les aus de Mallorca: Maristany, Son Real i el Pla de l’Enzell”. Zona de alimentación muy importante para diversos ejemplares de águila pescadora Pandion haliaetus que nidifican en la Serra de Tramuntana y en la Península de Alcúdia.
    Es una zona de nidificación de calamón Porphyrio porphyrio (ave presente en el Anexo I Directiva 2009/147/CE). Especie muy importante para la invernada de especies como la focha común Fulica atra y con menores efectivos para el Aythya ferina porrón común y el porrón moñudo Aythya fuligula (Anexo II Directiva aves). Otras aves que aparecen en gran número y abundancia y no incluidas dentro de la directiva aves son el zampullín chico Tachybaptus ruficollis y gallineta de agua Gallinula chloropus.

    También se han detectado alimentándose en la zona los siguientes mamíferos de interés comunitario incluidos en el Anexo II de la directiva hábitats:
    murciélago de cueva Miniopterus schereibersii, murciélago ratonero patudo Myotis capaccinii, murciélago ratonero grande Myotis myotis, murciélago ratonero pardo Myotis emarginatus y murciélago pequeño de herradura Rhinolophus hipposideros.

    Esta zona aparece citada como lugar de interés ornitológico en diferentes guías y mapas: Guía de turismo ornitológico de Mallorca; Mallorca Birding Map – 75 Best Birding Points; Mapa Ornitológico “Mallorca Birding Always ON”, .La aves de Alcúdia; y Itinerarios ornitológicos- Alcúdia municipio ecoturístico.
  • Vulnerabilitat
    La presión urbanística de su entorno es muy fuerte, la zona se halla rodeada de construcciones y atravesada por una carretera. En los alrededores de la zona húmeda hay comercios, un centro comercial muy próximo, una instalación deportiva, y diversas calles. La influencia de la contaminación acústica y lumínica no se puede menospreciar. La presencia humana y de animales domésticos es una presión directa sobre la tranquilidad de las aves residentes y nidificantes. Si los aportes de agua provenientes de la EDAR contigua bajan de calidad, puede quedar comprometida el buen estado del espacio y la presencia y alimentación de las aves presentes. Los aportes de aguas residuales no depuradas o con excesiva carga de nutrientes pueden provocar explosiones de microalgas. La caza furtiva puede ser una amenaza potencial. La carretera que atraviesa la zona húmeda puede ser causante de atropellos de fauna y un aporte de contaminación diversa.
  • Designació
    Acuerdo del Consejo de Gobierno de 18 de enero de 2019 por el que se aprueban la declaración y la ampliación de zonas de especial protección para las aves (ZEPA) en el ámbito de las Illes Balears (BOIB núm. 9 de 19 de enero de 2019)