5320 Comunitats baixes d’Euphorbia pithyusa de roquisars costaners
Codi CORINE Biotopes
32.217 Coastal Helichrysum garrigues
Codi EUNIS
F5.512 Garighe costiere ad Helichrysum sp.
Descripció general de l’hàbitat
Low formations of Helichrysum (H. italicum ssp. microphyllum, spurges (Euphorbia pithyusa, i.a.), Pistacia lentiscus, T. hirsuta, in the immediate vicinity of sea cliffs, forming the transition between cliff vegetation or clifftop phryganas and thermo-Mediterranean scrub.
Diagnosis de l’hàbitat
Garrigues litorals subhalòfiles amb dominàcia de camèfits que es desenvolupen sobre de litosòls en una banda compresa entre els penyals directament exposats a l’acció del mar colonitzats per comunitats de Chritmo-Limonion i amb les formacions de frigana espinosa, de pastures perennes del Brachypodion phoenicoidis, o amb les de les matollars escleròfils
(Hàb. 5330) –màquia-.
Aquestes cenosi es caracteritzen per la presència de diverses espècies d’areal mediterrànioccidental.
Bioclimaticament pertanyen a territoris amb macrobioclima , en particular al bioclima mediterrani, pluviestacional-oceànic; el termotip ès principalment termomediterràni i ombrotip de subhumit a semiàrid.
Combinació fisionòmica de referència
Les espècies dominants són: Anthemis maritima, Asteriscus maritimus, Dorycnium fulgurans, Euphorbia pinea, Euphorbia pithyusa, Helichrysum italicum subsp. microphyllum,
Helichrysum stoechas var. maritimus, Launaea cervicornis, Femeniasia balearica, Anthyllis hystrix.
Sintaxomia i distribució
La cenosis de les Balears s’atribueixen a l’aliança Launaeion cervicornis.
Associacions: Launaeetum cervicornis (Mallorca, Menorca), Helichryso-Dorycnietum fulgurantis (Mallorca), Euphorbio pithyusae-Anthemidetum maritimae (Mallorca), Thymeleo hirsutae-Asteriscetum maritimae (Eivissa, Mallorca) i Santolino magonicae-Anthyllidetum hystricis (Menorca), Dactylo-Anthemidetum maritimae (Menorca).
Dinàmica
Aquestes comunitats poden progressar cap a l’interior a causa pertorbacions, però en general tenen un caràcter primari.
Espècies al·loctones
L’abast de la rellevància d’aquest hàbitat pot estar subjecte a una ràpida propagació de espècies suculentes, en particular d’Aizoàcies i Mesembryanthemàcies (pe. Carpobrotus).
Aquest hàbitat pot ser inclós dins del 5410 “Matollars pulviniformes dels caps de penyasegats costaners, a la Mediterrània occidental”. La definició al Manual de EU permet les dues possibilitats. El caràcter “oriental” de moltes de les espècies de la vegetació gymnèsica sembla que afavoreixen considerar-la dins del 5320.