3140 Aigües oligomesotròfiques calcàries amb vegetació bentònica
Descripció de l’hàbitat ( Fisiognomia i estructura)
L’hàbitat engloba totes les comunitats d’aigües dolces dels voltants o de les parts fondes de les llacunes, estanys, safareigs, basses on les caràcies constitueixen l’única vegetació (estat pur) o una part importants de formes mixtes amb fanerògames.
Les caràcies són espècies pioneres, vernals o estivals, qui són més o manco facilment eliminades pels macròfits aquàtics. Les poblacions de carofícies poden ser monospecífiques o compostes per espècies que pertanyen a un o diversos gèneres: Chara, Lamprothamnion, etc,. Les poblacions pioneres poden aparèixer a les aigües mesotròfiques poc fondes i mantenir-se durant alguns anys. Més rarament les carofícies persisteixen com a companyes dins d’associacions més diverses de les vores de llacunes on generalment constitueixen formes relictes d’una vegetació inicial exclusiva de carofícies.
Es troben a qualsevol nivell altitudinal, i són sempre molt dependents de factors físics i químics com profunditat, granulometria, lluminositat, trofía, fenòmens de pol·lució (la majoria de caràcies no poden suportar concentracions de fosfats superiors als 0,02 mg/l). Les variacions de pH relacionades amb la concentració de sals en solució poden determinar canvis considerables en els poblaments de carofícies. Les llacunes, basses o safareigs poden contenir aigües principalment riques en bases dissoltes (pH generalment de 6-7) o aigües blavoses o verdoses, pobres en nutrients i riques en bases (pH generalmente > de 7,5). Al fons d’ambdós tipus d’aigües quan no estan contaminades està cobert per una catifa algal de caròfits (particularment Chara spp.).
Classificació fitosociològica i variabilitat
Charetum vulgaris Corillion 1957
Charetum canescentis Corillion 1957
Lamprothamnetum papulosi Corillion 1957
Charetum vulgaris
Herbassars submergits de Chara vulgaris que presenten un color verd clar, que formen masses més o manco contínues en els fons de basses temporals ubicades al llits de torrents o sobre roques calcàries planes i un poc carstificades (pe. serra de Tramuntana de Mallorca).
Charetum canescentis
Estructura i espècies habituals: Herbassars submergits de Chara canescens, de color verd blanquinós que cobreix de forma més o manco contínua els fons de basses i llacunes. En períodes secs les plantes poden quedar parcialment descobertes, o inclús assecar-se totalment a l’estiu.
Espècies diagnòstiques
Chara canescens, Chara hispida, Chara vulgaris, Lamprothamnium papulosum, Tolypella glomerata, Tolypella hispanica.
Estat i recomenacions a la gestió
Es presenta formant taques aïllades. És una vegetació molt sensible a la contaminació, als canvis de profunditat de l’aigua (i sequera), inclús la dels camins de muntanya. Això fa que actualment el seu desenvolupament estigui molt afectat, en sentit negatiu i els abocaments i desviaments d’aigua l’afectin molt. Pot ser desplaçada fàcilment per comunitats de Potamogeton pectinatus o Ruppia.